Fysiotherapie en Manuele Therapie DE WILDE

Duivenkamp 754 3607VE Maarssenbroek 0612612129 

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik een opleiding voor manuele therapie gevolgd(SOMT). Daarmee heb ik extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door mijn gespecialiseerde opleiding ben ik als manueeltherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan ik voor u en uw klachten een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueeltherapeut 

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueeltherapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Intake: snel en duidelijk

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het vraaggesprek stel ik vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen en/of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij ik uw houding en bewegingen beoordeel en uw gewrichten ondezoek. Ik stel zo vast waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met u beslis ik of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreek ik met u een aanpak voor de verdere behandeling. 

Behandeling: effectieve therapie

Als manueeltherapeut gebruik ik een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Dit om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren.

De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en leven.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op onderstaande website:

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie

Bron: NVMT