Fysiotherapie en Manuele Therapie DE WILDE

Duivenkamp 754 3607VE Maarssenbroek 0612612129



 

Dry Needling

 

Wat is Dry Needling

Dry needling is een vorm van fysiotherapie als onderdeel van de totale behandeling die gericht is op het verbeteren van uw (chronische-) klachten. Met dry needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aangeprikt middels een dunne acupunctuur naald. Het doel is spieren snel en langdurig te laten ontspannen. 

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofd- en nekpijn, lage rugklachten, schouderklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant.

Wat is een myofasciale triggerpoint (spierverharding)

Een spierverharing is een hard aanvoelende streng/plek in een spier, die naast lokale (druk)pijn, ook uitstralende pijn elders in het lichaam kan geven(reffered pain).

Wat voor een klachten kunnen ervaren worden:

  * Stijfheid en/of bewegingsbeperking

  * Pijn in de spier met of zonder uitstraling

  * Verminderde kracht van de spier

  * Zweten, duizelig gevoel in hoofd, wazig zien, rillerig

Waardoor ontstaan er spierverhardingen:

  * Door eenzijdige houding en overbelasting

  * Psychologische factoren zoals angst depressie, stress, vermoeidheid

  * Langdurige afwezigheid van beweging bv gipsimmobilisatie of onvoldoende beweging 

  * Blessures en/of overbelasting bij sporters

  * Slaapgebrek

Dry needling; niet verwarren met acupunctuur

Bij dry needling wordt er kortdurend in een spier geprikt  om fysiologische en biomedische processen te stimuleren die herstelbevorderend werken.

Klassieke acupunctuur richt zich op een energetisch concept waarbij vaak meerdere naalden gebruikt worden die een tijdje blijven zitten.

Wat kunt u verwachten tijdens en na dry needling

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel of pijnlijke samentrekking. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.